Gingivitis – Mondhygiënepraktijk Parodent – Dordrecht

Gingivitis

Gingivitis betekent zoveel als ontsteking (“itis”) van het tandvlees (“gingiva”)

Oorzaak

Deze ontsteking van het tandvlees wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën vormen een biofilm, de zogenaamde “”tandplaque” op de tanden, vooral op plaatsen die moeilijk te poetsen zijn (bvb. tussen de tanden). tandplaque kan verharden en wordt dan tandsteen. Door verschillende factoren kan het tandvlees sneller ontsteken bij eenzelfde hoeveelheid bacteriën. enkele van deze factoren zijn stress. diabetes, zwangerschap en roken.

Symptomen

De symptomen van gingivitis bestaan voornamelijk uit bloedend en roder tandvlees. Soms kan het tandvlees ook gezwollen zijn. Bloeding kan uitgelokt worden door aanraking, bvb. bij het tandenpoetsen of het eten van een appel, maar kan soms zelfs spontaan (bij het ontwaken bloed op het hoofdkussen). Gingivitis doet slechts in uitzonderlijke gevallen pijn.

Opgelet! Bij rokers kan het tandvlees ontstoken zijn zonder dat er duidelijke symptomen zijn zoals bloeding en roodheid. Door het roken vermindert immers de doorbloeding van het tandvlees waardoor veel rokers zich niet bewust zijn eventuele problematiek.. Nochtans zijn het vooral rokers die sneller een diepere ontsteking (“paradontitis”) krijgen.

Evolutie

Gingivitis kan overgaan naar “parodontitis”. Dit is een diepere ontsteking, waarbij niet alleen het tandvlees maar ook het bot onder het tandvlees zit wordt aangetast. Dit bot is nodig om tanden vast te houden. Hoe verder de parodontitis vordert, hoe losser de tanden komen te staan.. Dit botverlies is onomkeerbaar.

Behandeling

Gingivitis kan op een eenvoudige manier behandeld worden. De tanden dienen professioneel gereinigd te worden zodat de bacteriële plaque en tandsteen verwijderd worden. Met een mondhygiëne instructie wordt dan uitgelegd op welke manier de tanden perfect schoon gehouden kunnen worden. Aangezien ieders tanden anders zijn dient deze mondhygiëne instructie individueel aangepast te worden. Men kan niet hetzelfde effect bereiken met enkel een mondspoelmiddel of antibioticum aangezien deze producten niet doorheen de biofilm van het tandplaque actief zijn.

Rokers worden sterk geadviseerd om met deze gewoonte te stoppen aangezien bij hun de behandeling minder goed aanslaat en de gingivitis eerder zal overgaan naar parodontitis