Meest gestelde vragen

  • Is parodontitis erfelijk of besmettelijk?

Parodontitis is een aandoening waarin veel factoren een rol spelen, waaronder een erfelijke factor. Het feit echter dat familieleden parodontitis hebben wil nog niet zeggen dat de aandoening zich zal openbaren bij een ander familielid.

Partners van parodontitis patiënten dienen er rekening mee te houden dat bacteriën overdraagbaar zijn. Of deze overdracht van bacteriën daadwerkelijk tot een parodontale infectie leidt is in die individuele gevallen moeilijk te zeggen. De patiënt loopt wellicht een hoger risico, waardoor regelmatige controle van het parodontium in deze omstandigheden verstandig is. Dit geldt ook voor relatie ouder-kind.

Voor uw vragen m.b.t. de aandoening Parodontitis verwijzen wij u ook graag naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie www.nvvp.org

  • Wat zijn eventuele nadelen van een behandeling?

Afhankelijk van de ernst van de parodontale aandoening zal de het tandvlees na behandeling in bepaalde mate terugtrekken, dit betekent dat de wortel meer bloot komt te liggen. Hierdoor zullen de tanden gevoeliger kunnen zijn, met name bij koud/warm prikkeling. De ruimtes tussen de tanden zullen in eerste instantie ook groter zijn. De blootliggende tandhalzen kunnen ook gevoeliger voor cariës processen zijn. Met name in de regio van de voortanden kan het ook esthetische gevolgen hebben. Voor al deze nadelige effecten is in de meeste gevallen een remedie voorhanden.

  • Is een behandeling altijd succesvol?

Over het algemeen is een parodontale behandeling succesvol te noemen. Echter, 100% garantie is niet te geven omdat er veel factoren aanwezig zijn, die wij als behandelaar niet in de hand hebben, maar wel een invloed kunnen hebben op de behandeling. Soms kan een bepaalde aandoening of ziekte de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, of hart – en vaatziekte. Ook bij zwangerschap is regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zeer aan te raden. Kijk ook eens naar het volgende filmpje: Klik hier voor het filmpje

  • Wordt de behandeling vergoed door mijn ziektekosten verzekeraar?

Voor deze vraag moet de patiënt bij zijn eigen ziektekosten verzekeraar zijn. Het is wel mogelijk om met de gemaakte begroting, waarop de prestatiecodes staan vermeld, te informeren bij de verzekeraar, of deze verrichtingen in aanmerking komen voor vergoeding. Vaak is het ook mogelijk om in de eigen polisvoorwaarden op te zoeken of de verzekering de behandelingen dekt.

  • Wat houdt het 1e consult parodontologie in?

Afhankelijk van het probleem wordt in het algemeen 45 minuten gereserveerd voor een uitgebreid onderzoek waarbij de problemen in een zogenaamde parodontiumstatus worden vastgelegd. In bijzondere gevallen kan het tevens nodig zijn een bacteriekweek af te nemen. Aan de hand van deze gegevens kan een diagnose, prognose en behandelplan opgesteld worden. Dit wordt met de patiënt besproken. Een planning en begroting voor een behandeling wordt opgesteld.

www.nvvp.org www.mondhygienisten.nl www.tandvlees.nl www.ivorenkruis.nl/Folders-lezen.html www.nmt.nl