Halitose
Een slechte adem komt bij veel mensen voor. Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een ontsteking in de neusholte of voorhoofdsholte.
Het kan ook samenhangen met andere aandoeningen, zoals leverziekte of suikerziekte. Ook het eten van sterk gekruid voedsel, het drinken van alcohol of het gebruik van sigaretten kan een slechte adem veroorzaken. Toch zijn het meestal problemen in de mond die zorgen voor een slechte adem.
De belangrijkste oorzaken zijn uitdroging van de mond, ontsteking van de keelamandelen, tandbederf, tandvleesontsteking, aanslag op de tong of onvoldoende mondhygiëne. De mondhygiënist kan onderzoeken wat de oorzaak is van de slechte adem.
- Tongbeslag (vooral op het achterste deel van de tong). Dit is verreweg de grootste veroorzaker van foetor ex ore. Bacteriën die tussen de achterste papillen genesteld zijn, scheiden zwavelverbindingen af. Dit geeft de kenmerkende geur van rotte eieren.
- Tandplaque en tandsteen door slechte mondhygiëne.
- Alcoholgebruik.
- Tabak gebruik
- Eetgewoontes, zoals het gebruik van bepaalde kruiden.
- Cariës
- Ontstekingen, zoals van:
- Het tandvlees: gingivitis, parodontitis.
- De amandelen: tonsillitis.
- De keel: faryngitis.
- De sinussen: sinusitis.
- Maligne tumoren.
- Bepaalde medicamenten, zoals bijvoorbeeld disulfiram (door productie van koolstofdisulfide).
- Vasten en dorsten.
Andere organen
- Maag. maagzweren, maagontsteking.
- Hernia van het middenrif.
- Nierziekte.
- Leveraandoeningen.
- Longen: longontsteking of een longabces.
- Pancreas: suikerziekte.
- Darm: constipatie.
Behandeling
Idealiter wordt halitose causaal behandeld. Dit houdt in dat de oorzaak van de slechte adem wordt aangepakt. Bij een orale oorsprong van de halitose adviseert men een perfecte mondhygiëne, spoelen met chloorhexidine (dit mag slechts korte tijd gebruikt worden) en het gebruik van een tongschraper.